Det är många stockholmare som klagar på ryggbesvär. De flesta experter förklarar ökningen av ryggont som en konsekvens av dagens stillasittande livsstil. De flesta som har ryggbesvär har ont i ländryggen.
Kry skriver att eftersom ländryggen kopplar ihop de två kroppshalvorna finns det många orsaker till att det kan göra ont. Överbelastning, även kallat ryggskott, är en mycket vanlig orsak till smärta. Vissa kan uppleva strålande smärta från ländryggen ända ned till foten. Detta beror på att ischias-nerven har gått i kläm. Smärta i den så kallade bröstryggen är vanligast mellan skulderbladen. Smärtan kommer ofta till följd av muskelspänningar.
Vad kan jag göra själv?
Det finns saker olika som du själv kan göra för att behandla dina ryggbesvär. Enligt 1177 är det viktigaste rådet att, i den mån det är möjligt, fortsätta leva som vanligt. De rekommenderar att undvika tunga lyft och att ta receptfria värktabletter. Tabletterna ska dock användas under en begränsad tidsperiod, högst två veckor. Om du har haft ont under en längre tidsperiod har du säkert redan provat alla tips som du har hört. Om inga av dessa funkar kan det vara dags att söka hjälp. Att anlita en naprapat på Södermalm kan vara en bra idé. Experter kan hjälpa dig att se till att problemet inte kvarstår.
Jag har haft ont länge, borde jag söka vård?
Om du har haft dina ryggbesvär under en mycket lång tid till och från är det värt att kolla upp dem. Experter kan ge dig rådgivning, behandling och träningstips för att se till att få bukt på problemet. De hjälper dig att komma igång för att det är ju ingen som vill gå runt och ha ont. Men, om du däremot har andra symptom än bara ont i ryggen som till exempel att du även känner dig ordentligt sjuk eller har inkontinensproblem är det viktigt att du kontaktar en vårdcentral och får rådgivning om dina symptom. Det viktigaste är att lyssna på sin kropp.