Hälsa Skönhet Smink Tips

När huden reagerar på sminket

Många har fått en eller annan hudreaktion från en sminkprodukt. Detta behöver dock inte betyda att produkten i sig är farlig. Men att sluta använda produkten man fick en reaktion av är så klart alltid rekommenderat. Åtminstone tills man kan gå till botten vad som faktiskt orsakade problemet.

Reaktioner av sminkprodukter kan ofta hända även med produkter man använt utan problem tidigare. Om detta är fallet kan det finnas några olika förklaringar bakom det. Till att börja med kan det vara fallet att någon ingrediens i produkter har bytts ut, utan att de ändrat namnet på produkten. Om det då råkar vara ett ämne man är känslig mot är ju reaktionen fullständigt naturlig.Men det kan också vara fallet att man utvecklat en känslighet för ett ämne med tiden. Och det är först nu som man fått tillräckligt synlig reaktion av sminket.

Hudbarriären kan också spela en viktig roll i detta. Detta är vårt yttre skydd mot mycket i vår omvärld och om den skulle bli skadad av någon anledning är det ett sätt för allt möjligt att ta sig djupare ned i huden än vanligt. Kroppen identifierar då dessa ämnen som främmande och reaktionen är ett symptom av att immunförsvaret försöker skydda kroppen.

Detta skydd kan minska vid hudsjukdomar som eksem. Men det kan även vara fallet om man undergått vissa hudbehandlingar. Läs därför alltid noga om specialister rekommenderat att undvika att använda smink eller liknande ett tag efter behandlingen.

I de flesta fall går problemen över om man låter huden vila ett tag och hålla sig till milda produkter. Undvik då helst alla produkter som innehåller konserveringsmedel eller parfym. Dessa är nämligen de vanligaste bovarna när det kommer till denna typ av problem med kosmetika.

Du kanske också tycker om...